SURDEGSBRÖD
Ingredients
- 1 pkt jäst
- 1 st gurka finriven (spara vätskan)
- 3-4 dl bubbelvatten
- 2 dl Surdeg Separat recept
- Vetemjöl
- 1 knippe Morötter Finrivna
- 2-3 msk Olivolja
- 2-3 tsk salt
Instructions
- Fördela i maskin. Häll på vetemjöl ett mått i taget. Låt maskinen jobba. Den ska inte rinna och den ska inte bli en klump. Vänta med de sista decilitrarna mjöl. I med ett knippe finrivna morötter, ca 2-3 msk olivolja och kanske 2-3 tsk salt. Sedan fyll på med det sista mjölet så sakteliga. Trögflytande ska det vara.
- Lägg i behållare med lock och låt jäsa ett dygn i kylskåp. Du ska inte knåda degen sedan utan dra ut den, vik dubbel och forma 2 limpor. Vecket neråt.
- Jäs på ugnsformen tills ugnen är varm. In i mitten av ugnen (250 grader), häll ett glas vatten ner på botten av ugnen och sänk värmen till 225 grader. Eller 200 grader. Det funkar oavsett. Grädda i 35-40 minuter. Knäpp med fingrarna på undersidan. Fin färg ovanpå och ”ihåligt” ljud när du knäpper och de är klara. Låt dem vila och svalna.